רפואה מרחוק מפחיתה את רמת הלחץ של המטופלים ומגבירה את הביטחון גם בקרב צוותים רפואיים. על הקשר בין הרפואה הדיגיטלית של פמי לבין אלימות כלפי רופאים ומטפלים בישראל- בכתבה שלפניכם.

 

אלימות במערכת הבריאות אינה תופעה חדשה או חריגה, אך בשנים האחרונות היא מרימה את ראשה המכוער ומגיעה עד לכותרות העיתונים ומחזקת את מודעות הציבור אליה. מחקר שנערך לפני כשנה באוניברסיטת תל אביב בחן את עמדות הציבור בנוגע לאלימות המופנית כלפי הצוותים הרפואיים והתוצאות אינן מעודדות: אחד מכל עשרה ישראלים מצדיק אלימות שכזאת.

המחקר כלל סקר עמדה לאחר הצגת שלושה מקרים שכיחים: תור ב-40 דקות איחור לחיסון, כניסה ללא תור לאחר ציפייה ממושכת לאחות, ובן המגלה שאביו המאושפז שוכב על מיטה במסדרון לאחר שהבין שמאושפז חדש יותר קיבל מיטה באחד החדרים. לפני שנגיע למסקנות המחקר, בואו נצלול רגע לנתוני האלימות בשטח.

 

עד כמה האלימות כנגד צוותים רפואיים נפוצה בישראל?

 

מדי שנה מדווחים בישראל על כ-3,500 מקרי אלימות כנגד צוותים רפואיים. ב-80% מהמקרים מדובר באלימות מילולית – קללות, איומים, האשמות. ברוב מקרי אלימות אלה הצוותים נמנעים מהגשת תלונה. נתון מדאיג נוסף שעלה במחקר הוא כי כ-55% מהנשאלים היו עדים להתנהגות אלימה מילולית של מטופל אחר, ומה שחמור אף יותר – ככל שהחשיפה לאלימות קיימת גברה, כך עלתה גם התמיכה באלימות בקרב הנשאלים.

בניגוד למה שמקובל לעתים לחשוב, לרוב, המטופלים האלימים אינם בעלי מאפיינים סטריאוטיפיים בולטים כמו אלכוהוליסטים, נרקומנים, חסרי בית או בעלי הפרעות נפשיות. רוב התוקפים הם דווקא מלווים של המטופל, בריאים, ילידי הארץ, ומעל שליש מהמקרים מדובר ביותר מתוקף אחד.

 

הרקע לעלייה באלימות כלפי צוותים רפואיים

 

אין הצדקה לאלימות, בוודאי שלא כלפי צוותים רפואיים, שכל מטרתם היא להקל על מצב המטופלים. מבלי לגרוע מאחריות התוקפים למעשי האלימות, יש גורמים נוספים שעלולים לתרום להסלמתה. לרוב, כאשר מטופלים ובני הלוויה שלהם מגיעים למוסד רפואי, הדבר מלווה בלחץ ובחשש. בשל מחסור בכוח אדם וציוד, התורים לעתים קרובות מתארכים. לא תמיד המידע שמסופק למטופלים הוא מלא ומובן, ומועבר בזמן.

לצד זאת, גם הרופאים והצוות הרפואי נתונים בלחץ ועומס כבדים. לעתים מגיעים מקרים דחופים הדורשים טיפול מידי יותר ממטופלים שהמתינו לתורם זמן רב, ולא תמיד יש לצוות הרפואי את הזמן והכלים לשבת עימם בסבלנות ולהסביר את הסיבה לעיכוב בטיפול בהם.

מציאות קשה זו הביאה את הכנסת להקים ועדה להתמודדות עם אלימות כנגד צוותים רפואיים, ועדה אשר הגישה את מסקנותיה בשנת 2017. מהדו"ח הוועדה עולה כי הסיבות לאלימות מצד מטופל הן תחושות קשות של אבל וצער, לצד גישת ה"אני לא פראייר" וה"מגיע לי". הדו"ח חיזק ממצאים קודמים לפיהם, "הצוות אשר שרוי במצב דחק, עומס, שחיקה ולחץ, חשוף ולא מוגן, לעיתים תורם בהתנהגותו להיווצרות אלימות כלפיו; כל זאת בתנאים פיזיים לא פשוטים, מחסור בכוח אדם, משאבים ועומס מטופלים". וכך, בתוך מערכת של לחצים פיזיים ורגשיים, שכלל השותפים שרויים בה, ובהינתן סביבה לא נוחה להמתנה או לעבודה, מחסור בכלים להתמודדות והיעדר משאבים נוצר מארג שלם המהווה קרקע פורייה לאלימות כלפי הצוותים הרפואיים במערכת הבריאות.

נכון להיום, למעט מסקנה אחת שמתייחסת לשימוש בטכנולוגיה מתקדמת להפחתת הלחץ והעומס על המערכת, טכנולוגיה שפמי מיישמת בשטח – אף מסקנה אחרת מאותו דו"ח עדיין לא יושמה.

 

השפעת מגפת הקורונה על האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

 

מגפת הקורונה, הסגרים, ההגבלות לא תרמו להרגעת הרוחות של מטופלים. רמת האלימות בשנת 2020 היתה גבוהה מהרגיל. כך למשל, בדיקות קורונה, אשר יצרו תורים ארוכים בתקופות שבהן מספר החולים עלה, היו טריגר לאיבוד סבלנות של מטופלים שפרקו את תסכולם על הצוות הרפואי.

על רקע עומס זה, אחד הנושאים שתפס תאוצה בשנת המגפה היה הרפואה מרחוק. כיום ניתן לקבוע תור עם רופא בשיחת וידאו, לקצר תורים לרפואת מומחים באמצעות מעבר לתורים דיגיטליים, לקבל שירות בבית הלקוח, מקום בו המטופל מרגיש נינוח ובשליטה. פמי, החברה המובילה בישראל בשירותי הרפואה מרחוק, תורמת בכך להפחתת העומס, להורדת מידת הלחץ של מטופלים ומפוגגת את החשש של הצוות הרפואי מפני אלימות של מטופלים. למרות זאת, כדאי לזכור כי גם אם החשש מאלימות פיזית פחת, אלימות מילולית עדיין קיימת, כולל במרחב הדיגיטלי.

 

אילו שירותי רפואה מרחוק נותנת פמי?

 

פלטפורמת הטל מדיסין מבית פמי –  UMMANU פועלת מזה כעשור ונחשבת לאחת המערכות המתקדמות בעולם.

פלטפורמה ייחודית זו מאפשרת ניהול מלא ללא מגע יד אדם, תפעול מלא עבור המטופל והמטפל, יכולת חיבור לסנסורים וAI.
בנוסף, ניתן לספק באמצעות המערכת שירותים רפואיים מקוונים ברפואה דחופה, ראשונית ורפואת מומחים.
המערכת מבית פמי, מאפשרת תקשורת עם לקוח הקצה, וכוללת מנגנון ניהול תורים אוטומטי המייעל את זמן המטפל והמטופל כאחד ומאפשר לרופאים, להתרכז בשירותי הליבה הרפואיים עבור המטופל.
בנוסף, הפלטפורמה מאפשרת ניצול אופטימלי של זמינות מטפלים.

פמי שמה לה למטרה לקדם את מהפכת הבריאות הדיגיטלית, ולהיות חלוצה בתחום.

מערכת הטל-מדיסין שפותחה על ידי חברת פמי, מספקת מענה מהיר ונוח למטופלים, ומאפשרת ייעול משמעותי וחיסכון בזמן ובכסף. מיליוני הלקוחות שכבר הטמיעו את המערכת נהנים מחדשנות רפואית.

בנוסף לכך, פמי מציעה פלטפורמת אורח חיים בריא המסייעת לארגונים רבים – הן בסקטור הציבורי והן הפרטי,

 

מערכת POPPINS – המערכת היחידה בישראל לטיפולים מרחוק למערך התפתחות הילד, וטכנולוגיות נוספות בתחומי הרפואה.

 

חברת פמי פועלת לרווחת הרופאים

 

אטל מולכו, מנכ"לית פמי, מובילה מגמה לטיפול בקיצור התורים, בהעלאת מידת שביעות הרצון והיכולת של המערכת הרפואית לטפל בעומסים הכבדים, ובהתמודדות עם נטיית רופאים רבים לא לדווח על מקרי אלימות מילולית המופנים כלפיהם. בנוסף, היא מקדמת הכשרות מתאימות ומעגלי שיח המעודדים את הצוותים הרפואיים לדווח על אלימות.

אלימות המופנית כלפי צוותים רפואיים גורמת לירידה במוטיבציה, פגיעה ושחיקה רגשית קשה. לאורך זמן היא עלולה להביא לרתיעה מעיסוק ברפואה, ובכך להגדיל את המחסור בכוח אדם עמו ממילא מתמודדת מערכת הבריאות בישראל. המסקנה מכל האמור לעיל היא שלצד מאבק ישיר ובלתי מתפשר בתופעת האלימות, יש להגביר את השימוש בכלים טכנולוגיים מתקדמים כדי להפחית את ממדי התופעה.

כתבות נוספות

הכירו את מיכאל דוד, מנהל רכש לוגיסטיקה וקשרי חוץ

הכירו את מיכאל דוד, מנהל רכש לוגיסטיקה וקשרי חוץ

יממה אחת מתוך 84: ערב סגרירי במיוחד, הכוחות בשטח נערכים לשלב האחרון בכיבוש מחנה הפליטים ג'באליה, השלב שלאחריו נשיג שליטה מוחלטת בצפון הרצועה. שלושה ימים אחורה מתוכננים בקפידה נתיבי המסע של הלוחמים. בדרך, צפויים לפגוש אותם עשרות פירים ובתים ממולכדים לצד מחבלים,…

קראו עוד
הכירו את בועז אברהמי, מנהל פעילות רפואה בצה"ל

הכירו את בועז אברהמי, מנהל פעילות רפואה בצה"ל

07.10 יום שבת, השעה 6:30 בבוקר. התעוררתי מרעש מחריש אוזניים, הדומה לקריאת שעון מעורר בצורה שלא פסקה. ברגע הראשון, חשבתי שלא נדרש לקשר את זה למשהו מיוחד - אני נמצא בחופשת עסקים באתונה. אחזתי בטלפון הנייד שלי והבנתי כי זו התראת צבע אדום. בתקווה שמדובר בטעות או שגיאה,...

קראו עוד

מחפשים פתרון לארגון שלכם?

המומחים של Femi בעלי ניסיון רב שנים בהתאמת שירותי רפואה משולבי טכנולוגיה פר לקוח, הקמת מערכים ותמיכה מלאה בזמנים קצרים, התייעצו איתם עוד היום להתאמת הפתרון האידיאלי עבורכם

נותני שירות לאיזור האישי