העולם מתחלק לשני סוגי אנשים: אלה שאוהבים לחדש, לשנות, לגוון. החצי השני הם אלו ששינויים קשים להם – ומעדיפים לא להזיז את הגבינה יותר מדי. עם זאת, כשמדובר בשירותי בריאות, כולם, ללא יוצא מן הכלל, שמחים לאמץ נוחות מקסימלית. אז למה זה לא פשוט כמו שזה נשמע?
למרות שעברנו כברת דרך רבה, ולכל אחד מאיתנו טלפון חכם, עדיין לחלקנו הגדול חסמים באימוץ טכנולוגיות חדשות- במיוחד כשהן דורשות מאיתנו שינוי חשיבה. למעשה, כל הטמעה של טכנולוגיה חדשה, נחוצה וטובה ככל שתהיה, נתקלת בחסמים. החסמים אינם רק של משתמש הקצה, אלא גם של הארגון, החברה, או העסק שנדרשים לתהליכים פנים ארגוניים.
השנתיים האחרונות אילצו את כולנו לחשוב מחדש והקפיצו את עולמנו בעשור קדימה, על כל הקשיים של התקופה הזו, דבר חיובי אחד אפשר להגיד אליה- פיתחנו יחס חיובי ואימצנו עזרים טכנולוגיים שונים שתרמו לחיים שלנו כיום.
על-פי מדד החדשנות של בלומברג לשנת 2020, שבוחן את "מדד האומות הבריאות", נמצא שישראל מדורגת במקום ה- 7 בחדשנות בתחום הבריאות. נתון זה אינו מפליא לאור הקפיצה המשמעותית בשימוש בטכנולוגיית טל-מדיסין בישראל, שצמחה כמעט פי 80- הן בצד המטופל והן בצד המטפל.
יש שפע של טכנולוגיה בעולם, אנחנו בישראל, אומת הסטארט-אפ, בוודאי יודעים את זה הכי טוב. אך מהי הנוסחה שלוקחת טכנולוגיה טובה והופכת אותה לבעלת השפעה?
לאחר שנים של פיתוח, קידום פתרונות טכנולוגיים ויישום מתודולוגיות שונות, אני שמחה לשתף בארבעה עקרונות מהותיים, שיחדיו מורידים חסמים, ומפלסים את הדרך לאהדת טכנולוגיה ולאימוץ טכנולוגיה חדשה.
איתור צורך אמיתי לצד פתרון טכנולוגי ראוי
לפני כל פיתוח או הטמעה של טכנולוגיה חדשה עלינו למפות את הצורך, הפער והכאב של המטופל, המטפל ושל ארגון בריאות. אחת הבעיות הקשות כיום ביותר בתחום היא זמן ההמתנה לרופא מומחה. כיום, זמן ההמתנה לרופאים מומחים עשוי להגיע לשבעה חודשים, תלוי בהתמחות ובאזור המגורים. ואם לא די בכך, בין 20%-40% מהמטופלים בישראל קובעים תור, ובכלל לא מגיעים. מבינים את האבסורד? ממש ברגע זה רופאים מומחים ישבים בבטלה בהמתנה לתור הבא, כאשר מנגד, מטופלים רבים ממתינים לתורם חודשים ארוכים. בגילוי נאות אציין, כי בטל-מדיסין כבר קיימת טכנולוגיה פשוטה למצוקת התורים. היא יודעת לאתר רופא פנוי מכל סיבה שהיא, ופועלת לתיאום תור אוטומטי, ללא מגע יד אדם. בזכות מערכת זו זמינות הרופאים גדלה ב-20%.
הטמעת מתודולוגיית עבודה סדורה ועקבית, סבלנות ויצירתיות
הטמעת טכנולוגיה חדשה היא מסע, המחייב הסתכלות בגובה העיניים של המטפל והמטופל. במהלך הטמעת טכנולוגיה חדשה, אנחנו נדרשים למתודולוגיית עבודה סדירה, עקביות וסבלנות, וחייבים להיות שם עם תמיכה, מענה אנושי מהיר, מתן פתרונות ושחרור חסמים.
שירות רופא אונליין הוא דוגמא מצוינת להטמעה נכונה. כיום שירות זה הפך למובן מאליו. אבל אם נחזור אחורה, לזמן שבו השירות הזה רק הוטמע, לא מעט נרתעו מהמחשבה שהמפגש לא יהיה פנים אל פנים. רבים חששו מייעוץ פחות טוב, וגם השימוש בטכנולוגיה הרתיע מאוד.
דרך עיני המטפל והמטופל והתאמת הטכנולוגיה, השירות והתשתית
בהטמעת טכנולוגיה חדשה, יש להרכיב את משקפי המטפל והמטופל כאחד. האם הטכנולוגיה החדשה מעניקה ערך אמיתי למטפל? מניסיוני, ללא תמיכתם של הרופאים, כל טכנולוגיה, טובה ככל שתהיה, לא תוכל להצליח. בצד המטופל, יש להדריך את המשתמש בזהירות ועם אורך רוח ומגע אנושי, ולהנגיש עבורו טכנולוגיה שתספק חוויה נעימה ופשוטה, תוך התחשבות בשינוי הרגלים והסתגלות.
ואם דרך עיני המטפל והמטופל אנו עוסקים, אי אפשר שלא להזכיר את השינויים הגדולים שעברנו, כל אחד מאיתנו, בשנתיים האחרונות; שינויים בהרגלי העבודה, החיים החבריים והסגרים שהיו חלק בלתי נפרד מחיינו הביאו לקפיצה דרמטית בדרישה לשירות שעוד טרם המגפה נתקל בחוסר משמעותי: תחום בריאות הנפש. במקרה הזה, היה ברור כי הטכנולוגיה חייבת להשתלב – ולהביא לקיצור זמני התורים ברפואה הציבורית שיכול להגיע לשנה של המתנה.
שבירת התפיסה התפעולית וההבנה כי טיפול פסיכולוגי יכול להתבצע בכל זמן ומכל מקום – גם באמצעות תרגול עצמי וצ'אט 24/7 שינה לחלוטין את התחום – ואפשר להחליף את ספת הטיפולים המסורתית. עם זאת, השינוי לא יכל להתרחש ללא הסתכלות דרך עיניהם של המטפל והמטופל כאחד. דרך מציאת נקודת הכאב, ודרכו את הפתרון שיוביל לשינוי ושיפור אורח חייהם של מטפלים ומטופלים כאחד.
תוצאות: הגדרת מדדי הצלחה, תחנות מדידה והערכה
בהטמעת טכנולוגיה חדשה, עלינו לקבוע מטרות מדידות ואסטרטגיה חדה וברורה. רק אם עמדנו ביעדים שלנו, אנחנו יודעים שהצלחנו. הנה דוגמא מובהקת לצורך ברור, לטכנולוגיה מותאמת ולתוצאות מצוינות: אחד מכל שלושה ילדים בישראל סובל מעיכוב התפתחותי. איתור מוקדם של ילדים עם בעיות התפתחותיות הוא קריטי, בשל האפשרות להתערבות מוקדמת ולהגדלת הסיכוי לטיפול מיטבי. אולם, טיפול דוחק וזמני המתנה ארוכים הם מתכון לחוסר. בשל כך, בנינו מערכת משחק אינטראקטיבית להתפתחות הילד, והתוצאות המצוינות לא איחרו להגיע. כמות הטיפולים מרחוק במערך התפתחות הילד עלתה פי 10, עם 91% שביעות רצון מיעילות הטיפול, ושיפור זמינות מטפלים במאות אחוזים.
לסיכום, טכנולוגיות מתקדמות ונדרשות יש בשפע – אך כיצד גורמים לטכנולוגיה להיטמע בשטח? בעיני, יישום ארבעת העקרונות האלו הם שמובילים לאהדת טכנולוגיה, שהרי ללא יחס חיובי, חיבה סימפתיה והכרה בפערי הידע הנדרשים לקהלי היעד השונים – לא תתאפשר הטמעה טובה.
אני מאמינה שתפקידנו, בין השאר, הוא לראות את קהל היעד וצרכיו ולגרום להם להאמין, לאהוב ולהתחבר לטכנולוגיה – אני יודעת שזו היא השליחות שלי, ליצירת מערכת בריאות טובה יותר – עם אנשים ולמען אנשים / אטל מולכו, מנכ"לית Femi.
כתבות נוספות
עשייה יחד למען מטרה משותפת: פורצים גבולות בחברת Femi
בשנה האחרונה, מיצבה את עצמה Femi כחברה מובילה בישראל בתחומה, בהובלתה של מנכ"לית החברה אטל מולכו. "הנכס החשוב ביותר שלנו הוא האנשים – העובדים והלקוחות" היא אומרת, ומשתפת באתגרים, בהישגים ובאמונה שמובילה אותה בדרך
הכירו את שולי רחום, עובדת FEMI ותושבת קיבוץ בארי
שולי רחום, תושבת קיבוץ בארי, היא מדריכת ביבליותרפיה בשירות בתי הסוהר. ביבליותרפיה היא שיטת טיפול נפשי, העושה שימוש בתהליכי קריאה וכתיבה ובאמנות המילה הכתובה. שולי שיתפה אותנו בסיפור האישי שלה, באותה השבת השחורה של ה-7 באוקטובר, בה חוותה רגעים שלא תשכח לעולם. ...
הכירו את מיכאל דוד, מנהל רכש לוגיסטיקה וקשרי חוץ
יממה אחת מתוך 84: ערב סגרירי במיוחד, הכוחות בשטח נערכים לשלב האחרון בכיבוש מחנה הפליטים ג'באליה, השלב שלאחריו נשיג שליטה מוחלטת בצפון הרצועה. שלושה ימים אחורה מתוכננים בקפידה נתיבי המסע של הלוחמים. בדרך, צפויים לפגוש אותם עשרות פירים ובתים ממולכדים לצד מחבלים,…
מחפשים פתרון לארגון שלכם?
המומחים של Femi בעלי ניסיון רב שנים בהתאמת שירותי רפואה משולבי טכנולוגיה פר לקוח, הקמת מערכים ותמיכה מלאה בזמנים קצרים, התייעצו איתם עוד היום להתאמת הפתרון האידיאלי עבורכם